In 2016 ben ik begonnen met het coachen van roeiers, ik was zelf herstellende van overtraining en wilde graag bij de sport betrokken blijven. Ik begon met een lichte heren roeiploeg uit een selectie van 6 roeiers waarvan er 4 in de wedstrijdboot zouden eindigen. Ik vond het erg leuk om te doen, misschien wel leuker dan ik vooraf gedacht had. Ik ben ook direct aan een door de KNRB opgezette cursus begonnen, deze kans kreeg ik omdat ik aangaf zeker met het coachen door wilde gaan na dit jaar. In deze cursus leerde ik de fijne kneepjes van het coachen. Waar begin je, hoe bereid je de sporters voor op een wedstrijd maar ook hoe je een jaarplanning maakt. Zeer interessant!

Dat jaar heb ik erg veel geleerd, ik ben in samenspraak met de “profcoach” op de vereniging aan de slag gegaan met het trainingsschema en deze jongens hebben een erg leuk jaar gehad.

Leukste momenten van dat jaar:

Trainingskamp Sevilla

Ieder jaar gaan we met de wedstrijd selectie op trainingskamp in Sevilla. Dit zijn 10 intensieve dagen waarbij je ca 17 trainingen afdraait. Het is erg goed voor de onderlinge band, maar ook voor de vooruitgang van de trainingen. Dit is meestal in de periode februari, waarna een week later het wedstrijdseizoen begint. Het is dus ook erg belangrijk hier met het trainingsschema rekening mee te houden. Ze kunnen dan nog één week taperen voor ze de eerste wedstrijd voor de kiezen krijgen.

Het wedstrijdseizoen

In het wedstrijd seizoen is de boot door een blessure teruggevallen van een vierzonder naar een dubbeltwee. De twee jongens waar we toen mee door gingen hadden erg veel moeite om samen op gewicht te zijn. In de lichte klasse mag je gemiddeld max 70kg wegen. Dit was soms erg lastig, met mijn ervaring in licht roeien heb ik deze jongens op weg geholpen met een eetschema. We hebben één wedstrijddag in het weekend in de dubbeltwee gestart. De tweede dag in de single/skiff, hierin mag je 72,5kg wegen, dat maakte het wat makkelijker voor de jongens. De meest ervaren roeier van de twee kon ondanks de korte trainingstijd in de skiff goed meekomen in het veld. Iedere wedstrijd zette hij een PR of pakte hij een plekje hoger in de uitslag. De minder ervaren roeier moest echt nog veel leren in de skiff, maar kon zijn plek veroveren in de beginner-skiff.

Links zie je de twee jongens na de overwinning in het LN2x veld, Lichte Nieuwelingen dubbeltwee. Dit is één van de successen! Zo zie je dat breed oriënteren in verschillende sporten en in verschillende boten uiteindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Deze jongens zaten slechts 2 maanden in deze boot, waar de concurrentie er het hele jaar in traint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s