Tijdens mijn laatste jaar heb ik enkele hardlopers begeleid met het opstarten of onderhouden van hun lopen. Dit zijn triatleten die het hardlopen als onderdeel van het trainen zagen. Maar ook beginnende hardlopers die echt van het begin af aan gingen opbouwen. Dit werd dan vooral in de winterperiode opgepakt als ondersteunende training en afwisseling van het eerste trainingsdoel. Losse doelen stellen in de “off-season” periode helpt bij het plezier houden in het sporten. Ik vind het breed opbouwen van een sporter erg belangrijk, dit verbeterd de belastbaarheid van het lichaam en stimuleert je mentaal. Belangrijk is het je trainingsbelasting af te stemmen op de rest van de trainingen, jezelf niet over te belasten of te blesseren. Met een op maat gemaakt trainingsplan kan je dus meerdere sporten in je schema opnemen met verschillende doelstellingen daarin verwerkt.