Voor wie is deze begeleiding geschikt?

Ik wil iedere sporter begeleiden, man/vrouw; jong/oud; fietser/hardloper, maar ik probeer wel aan te geven waar ik goed in ben en wat voor sporter bij mij past. Zoals eerder gezegd ben ik iemand die van intensieve begeleiding houd, dus zoek ik ook iemand die dat wil en het leuk vind successen maar ook tegenvallende prestaties te delen. Als je interesse hebt, stuur mij dan een bericht, dan bepalen we samen of het aansluit en of ik ruimte heb om je te begeleiden.

Hoe werk ik?

Met een intake gesprek bepalen we wat je wil bereiken en wat je in het verleden hebt gedaan. Dit om een beeld te vormen van wie je bent, hoe fit je op dit moment bent en wat je doel(en) is/zijn. Ik ben ook benieuwd welke trainingsvormen je nu al doet en of er trainingen zijn waarbij je de intensiteit niet zelf in de hand hebt. Denk aan spinning lessen, zwemtrainingen of andere trainingen in clubverband. Ik zal proberen deze zo goed mogelijk in je schema op te nemen en je mogelijk vragen om na een training een korte samenvatting te sturen zodat ik kan controleren of dit aansluit bij de rest van de week. Waar nodig kunnen we dit dan bijstellen.


“Ik probeer mij te onderscheiden door intensieve begeleiding te bieden, geen trainingsschema die eens in de maand per mail toegestuurd wordt”


Periodisering

Idealiter maak ik een schema met trainingsblokken van 4 weken. Deze blokken zijn ingedeeld in een startweek, een doorbouwweek, een piekweek en een herstelweek. Natuurlijk kan het zo zijn dat dit niet perfect uitkomt met de piekmomenten, dan kan er gekeken worden naar een andere indeling.

Strategie

  • Persoonlijk trainingsschema
  • Mogelijkheid een FTP-test te doen
  • Wekelijks polsen of programma nog in agenda past
  • Persoonlijk logboek
  • Eventueel een fietscheck, nalopen op onderhoud en eventuele problemen aan de fiets verhelpen
  • Tussentijds evalueren

Opbouw

In het schema kunnen naar wens meerdere sporten worden opgenomen. Ik probeer sporters breed te oriënteren, dus wil je wegwielrennen denk dan zeker in de winterperiode aan hardlopen of krachttraining. Zo onderhoud je je lichaam, prikkel je het op een andere wijze en houd je plezier in het fietsen. Geef aan waar je voor open staat.

Trainingskalender

Op PDF of in een programma

Je trainingsschema is weergegeven als kalender. Met daarin het type training dat er voor die dag gepland is. De trainingen staan vervolgens omschreven in het trainingenoverzicht. Ik werk op basis van vermogen, hartslag of pace.


Wat is in de prijs opgenomen?


Mocht je je hartslag- of vermogenszones niet weten, maar wel op basis ervan willen trainen raad ik aan een test te doen, om je 0-punt vast te leggen. Ben je niet in gelegenheid om een dergelijke test te doen kan ik je verschillende testen aanbieden. Wil je hier meer informatie over dan zal ik dat in het eerste gesprek met je bespreken, kijk ook onderaan deze pagina welke testen ik aanbied.

Bij de trainingskalender en het overzicht van de trainingen krijg je ook een logboek. Dit logboek is opgesteld om je trainingen die je werkelijk hebt uitgevoerd vast te leggen. Daarnaast is het een goede manier om je trainingsbelasting te monitoren.


Maak een afspraak om meer te weten te komen


Krachtraining

Indien gewenst kan ik ondersteunende krachttrainingsschema’s samenstellen. Dit is een technisch uitdagende sport en het is belangrijk dat het goed uitgevoerd wordt. Ben je hier minder ervaren in dan zal ik met makkelijkere oefeningen starten. Ik raad je verder aan bij een sportschool om begeleiding te vragen. Goede uitvoering van oefeningen is zeer belangrijk, belangrijker dan de hoeveelheid kilo’s die er aan hangen.

Ben je niet in de gelegenheid om krachttraining te doen, maar vind je het wel leuk om bijvoorbeeld Bootcamp, Pilatus of Yoga te doen? Dan gaan we daar zeker ruimte voor opnemen in het plan en kan ik daar aanbevelingen voor doen.


Laten we samen trainen!


Metingen en testen

Fietstest

De fietstesten kunnen bij mij worden uitgevoerd op de Tacx of bij jou als je een fietstrainer hebt. Er zijn verschillende testen die allen een eigen waarde hebben. Het bepalen van je FTP is voor iedereen die met vermogen traint nodig om een goed trainingsschema te maken. Ben je in bezit van een fietstrainer, kan je daarmee je Functional Threshold Power [FTP] bepalen. Train je alleen op hartslag, kan je FTP-hartslag worden gebruikt maar kan je deze test vaker inplannen om progressie te meten.

Nieuw bij LoadMeUp! Lactaat drempel testen!

Lactaat is een eindproduct uit het glucosemetabolisme. Onder zuurstofarme omstandigheden (anaerobe glycolyse) wordt lactaat geproduceerd. Lactaat is niet alleen slecht. Iedereen maakt lactaat aan en ook al op lagere inspanning, lactaat zal in zuurstof rijke omstandigheden worden geoxideerd/afgebroken voordat jij het voelt als verzuring. Hoeveel lactaat je aanmaakt en hoe snel dit afgebroken kan worden is afhankelijk van het type sporter. Door het meten van de lactaatwaarde bij verschillende inspanning krijg je een veel persoonlijker en gecomplementeerd beeld van jouw fysiologie ten opzichte van het doen van een FTP-test of andere veldtest. Een lactaat test geeft een uniek inkijkje in jouw machinekamer.

FTP-Test, Anaerobe drempel benaderen
Aerobe drempel bepalen en Anaerobe drempel benaderen
Anaerobe drempel bepalen
VLAmax bepalen
Ramp-test, eerste benadering FTP

Looptest

De looptest is een meting waarbij je zo snel mogelijk 10 (of 5) kilometer hardloopt. De gemiddelde pace die je hierbij hebt wordt gezien als je Threshold Pace. Op basis van deze snelheid kunnen we de andere looptrainingen indelen.

Zwemtest

De eerste stap in het berekenen van je (zwem)trainingszones is het bepalen van je kritische zwemsnelheid (CSS). Dit is een 400, 200 en 50 meter test; met protocol. Waarmee we je zwemsnelheid in de training kunnen bepalen. Daarnaast is je zwemprofiel hiermee inzichtelijk.

Roeitest

Een andere mogelijke test is een Roeitest. Hiermee roei je een 2k of 20 minuten zo hard mogelijk op een roei-ergometer.