“Het liefst sta ik langs de kant te juichen als jij je doel bereikt!”

Ik ben Dennis Jongste, inmiddels 30jaar en woon samen met mijn vriendin Maaike in Velp. Ik ben werkzaam als werkvoorbereider/planner bij een grote landelijke aannemer. Sport is mijn passie, ik heb veel van mijn tijd besteed aan roeien, krachttrainen en fietsen. Daarnaast ben ik regelmatig bezig met hardlopen, specifiek voor een wedstrijdje. Inmiddels ben ik vooral aan het fietsen op de weg-, gravel- of veldrijfiets. Ik rijd dit jaar het klassement en NK bij zowel het Veldrijden als op Gravel. Daarnaast rijd ik verschillende Cyclo’s als wedstrijdelement, Strade Bianche, Marmotte, Les Trois Ballons, en nog meer mooie events.

In mijn studententijd heb ik op nationaal niveau geroeid, wat inhield dat ik naast het studeren eigenlijk alleen nog bezig was met sporten. Een roeischema bevat ook krachttrainingen en alternatieve trainingen zoals zwemmen, fietsen en hardlopen. Helaas ben ik in mijn derde roeiseizoen flink overtraind geraakt en heb ik mij de rest van het seizoen langs de “zijlijn” begeven. Hierdoor ben ik mij meer gaan verdiepen in training en ook hoe ik mezelf tegen overtraining kan beschermen.


“Ik probeer sporters breed te oriënteren, dus wil je wegwielrennen denk dan zeker in de winterperiode aan hardlopen of krachttraining.”


Naast dat ik zelf ben blijven roeien, ben ik ook roeiers gaan coachen. Met het begeleiden van deze sporters heb ik veel geleerd over fysiologie, trainingsvormen en coaching. In de jaren heb ik veel tijd en energie gestopt in het opstellen, uitvoeren en evalueren van trainingsplannen. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van beschikbare literatuur en ben ik opgeleid tot KNRB coach 3 (vergelijkbaar met KNWU trainer 3 of Looptrainer 3). Inmiddels volg ik ook de Wieler-trainer 3 opleiding om mij te verbreden in mijn kennis.

Ik ben de hoofdtrainer van de wegdiscipline bij RETO, daar begeleid ik de Nieuwelingen en Junioren met trainen en wedstrijden en verzorg ik trainingen voor de senioren. Ik heb altijd veel voldoening gehaald uit het begeleiden van sporters, hen helpen met het bereiken van hun persoonlijke doel vind ik vaak leuker dan mijn eigen doel na te streven. Als je jezelf een doel stelt, dan probeer ik je vaardigheden en kennis bij te brengen om dat doel te halen. Ik luister naar jou als persoon en kijk naar de fysieke maar ook de psychische belasting die de sport met zich meebrengt. Daar waar je af en toe van de baan af schiet zal ik je weer de goede richting in duwen. Het liefst sta ik langs de kant te juichen als jij je doel bereikt!